Sähkön raju hinnankorotus on tuonut kiireitä Call Waves Solutions Finland Oy:n asiakaspalvelun. Jonotusajat ovat kasvaneet suosituimpina palveluaikoina. Call Wavesin asiakkaana on kymmenkunta valtakunnallista ja paikallista energia-alan verkko- sekä myyntiyhtiötä, joiden asiakasmäärät ovat yhteensä miljoonaluokkaa.

”Suuria sähkölaskuja pelkäävät ihmiset soittavat nyt paniikissa ihan mihin tahansa asiakaspalvelunumeroon, jos ensimmäiseen numeroon ei heti vastata. Se ei kannata, sillä vain oikeasta paikasta saa oikean vastauksen. Ehdottomasti helpoin ja nopein tapa tarkistaa oman sähkösopimuksen tilanne on tehdä se itseasiointikanavassa oman sähkömyyntiyhtiön verkkosivujen kautta”, vinkkaa Call Wavesin avainasiakkuusvastaava Marjut Huhtala.

Oikea osoite selvittää sähkösopimusta on sähkön myyntiyhtiö eli se, mistä sähkölaskut tulevat. Verkkoyhtiöt vastaavat sähkönsiirrosta.

Energia-asioita Call Wavesilla hoitavilla asiakaspalvelijoilla on nyt paljon työtä.  Sähkösopimuksiin liittyvien puheluiden määrä moninkertaistui jo viime syksynä ja kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä yli tuhat ihmistä vuorokaudessa yrittää soittaa Call Wavesin hoitamien energiayhtiöiden asiakaspalvelunumeroihin. Kysyntäpiikkien aikana monet soittavat useaan kertaan, lähettävät lisäksi sähköpostia ja ovat yhteydessä chatin kautta.

”Ihmiset kyselevät meiltä nyt eniten sitä, miksi hinta nousee ja mistä saisi edullisemman sähkösopimuksen. Puhelut venyvät tavallista pitemmiksi. Se lisää jonotusaikoja”, Huhtala kertoo. ”Vaatii kovaa ammattitaitoa kohdata asiakas, rauhoitella, antaa energianeuvontaa jne. Asiakaspalvelijoillamme on aina sydän mukana palveluissa.”

Sähkön hinta on ollut viime vuosina Suomessa ennätysalhaista. Huikeat korotukset kirpaisevat ja hämmentävät siksi kuluttajia. Call Waves pitää asiakaspalvelijansa ajan tasalla jatkuvasti päivitettävillä tietopaketeilla. Kaikkiin kysymyksiin on silti mahdoton vastata, eikä se ole edes asiakaspalvelun tehtävä.

Sähkön hinnankorotuksen taustalla on globaali energiakriisi. Kun maakaasun tuonti Venäjältä loppui, kivihiili kallistui. Myös kuiva kesä on vähentänyt vesivoimalla tuotettavan sähkön määrää, pienentänyt sähkövarastoja ja nostanut hintaa. Suomi tuottaa tällä hetkellä noin 85 prosenttia omasta sähköstä ja ostaa loput pääosin Ruotsista. Sähkön tuonti Venäjältä Suomeen on loppunut.

Sähkön hinnan ennustetaan olevan Suomessa korkeimmillaan vuodenvaihteessa. Hinta kääntyy laskuun, jos Olkiluoto kolmosen ydinreaktori saadaan suunnitellusti käyttöön, suuret tuulipuistohankkeet toteutuvat ja kevät vähentää valon sekä lämmön tarvetta kotitalouksissa.  

Yksikään sähkön myyntiyhtiö ei voi nyt välttää korotuksia. Pahimmassa tilanteessa ovat asiakkaat, joiden määräaikaiset sähkösopimukset päättyvät. Entisistä hinnoista on turha haaveilla. Monet energiayhtiöt ovat lopettaneet kiinteähintaisten määräaikaissopimusten myynnin kokonaan tai myyvät niitä erittäin kalliilla.

”Nyt ei kannata yrittää shoppailla edullisempaa sähkösopimusta soittelemalla eri yhtiöihin. Se vain ruuhkauttaa ja hidastaa oikeasti apua tarvitsevien palveluita ”, Huhtala korostaa.

Viime aikoina myös kyselyt mahdollisista sähkön säännöstelystä sekä taloudellista tukitoimista hurjan sähkölaskun kanssa kamppaileville kansalaisille ovat lisääntyneet.  Kantaverkkoyhtiö Fingrid on koonnut sivustoilleen tietopaketin sähkötilanteesta, mikä kannattaa lukea: https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta/kysymyksia-ja-vastauksia/ .

”Miten me voisimme tietää näistä, kun kukaan ei vielä tiedä?”  Huhtala huokaa.  

Hän toivoo, että ihmiset suhtautuisivat kärsivällisesti asiakaspalvelun jonoihin. ”Kannattaa tarkistaa oman yhtiön sivuilta, toimiiko asiakaspalvelu 24/7. Me olemme töissä ympäri vuorokauden. Öisin täällä ei ole ruuhkaa.”


Julkaistu kategoriassa: Erinomaisia asiakaskokemuksia,Tiedotteet,Työelämä,Työelämän murros